Chili
Door: Lotte
Blijf op de hoogte en volg Lotte
16 Februari 2012 | Argentinië, San Juan
Mijn huidige locatie is ´San Juan´. In Argentinie weer! Sinds mijn laatste reisverslag vanuit Pucon ben ik nog in de hoofdstad van Chili ´Santiago´ geweest. Een erg leuke stad! Ik vond het vele malen leuker dan Buenos Aires! Minder druk, minder chaotisch, minder groot ook waardoor je lopend alles kon doen. Erg indrukwekkend daar was het museum van de rechten van de mens. Een museum nav 11 september 1973 en de Pinochetperiode daarna. Met foto´s, videomateriaal, krantenknipsels en nog veel meer werd haarfijn uitgelegd hoe die bewuste 11 september er heeft uit gezien. Hoe de toenmalige president in zijn paleis werd gebombardeerd en dood werd aangetroffen (en pas sinds een paar jaar is bekend dat hij zelfmoord heeft gepleegd omdat hij niet door het leger van Pinochet gedood wilde worden). Zelfs zijn laatste woorden op de radio waarmee hij afscheid neemt van het volk zijn (ondertiteld in het engels) terug te horen. Behoorlijk indrukwekkend! Op een andere verdieping was vervolgens te zien hoe jaren later (1988/ 1990) de eindperiode van Pinochet zijn regeerperiode er uit zag. Hoe mensen propaganda voerden om in godsnaam maar nee te stemmen (wat uiteindelijk ook lukte, maar Pinochet bleef veel invloed houden tot zijn dood). De vreugde om de uitslag, hoe mensen dansten op straat etc. Erg bijzonder! En dat nog geen 25 jaar geleden. Toen ik er notabene zelf al was! Mooi in beeld gebracht!
Na Santiago zijn we een paar dagen in Valparaiso geweest. Als ik de woorden in mijn dagboek teruglees overheersen de woorden ´lief, schattig, gekleurd, fijn, ontspannen´. Nou, jullie kunnen vast een voorstelling maken van hoe het daar was.. Het is een stadje aan de chileense kust bestaande uit tientallen heuveltjes en daarop is de stad dus gebouwd. Met steile straatjes, trappetjes, heeeele oude liftjes (sommige meer dan 100 jaar oud!) om mensen op de heuveltjes te krijgen die niet willen lopen (of toerist zijn...), kleur, beetje alternatief soms, muziek in de straatjes, etc. etc. etc. Erg fijn!! Vakantie op vakantie zeggen Lise en ik steeds over de dagen daar!
Van Santiago en Valparaíso heb ik wat foto´s geplaatst in mijn Chili map op facebook. Hier is het linkje weer!
Omdat de computer ontzettend sloom is en ik daar een beetje sjagge van word en mijn dag en avond er verder niet door wil laten verpesten laat ik jullie nu even voor wat het is met deze informatie ;) Nog veel meer te vertellen, maar dat komt dan wel een volgende keer! Hahaaaaa, ik houd het spannend voor jullie!
Ok dan, nog twee ´feitjes´ die mij bezig houden:
- er heerst erg veel overgewicht onder chileense kinderen. en niet omdat gewoon maar even als feitje te zeggen, maar het baart lise en mij wel degelijk zorgen (ja, wij werken toch in de gezonsheidszorg he).. als we op het strand of in het park zijn, is het eerste wat gebeurt: eten. en ongezond. chips, hele Mc-menu´s, niet normaal.
- studeren hier is niet zoals in nederland. een chileense man verdient gemiddeld 180.000 pesos per maand en studeren aan de universiteit kost gemiddeld 240.000 per maand. denk daar maar eens over na...
Liefs,
Lotte
16 Februari 2012 - 21:52
Dea :
Mag als eerste reageren fijn dat de slome computer ons dit weer mag laten lezen , slaap ik straks weer lekker , ook leuk de foto's
xxx ik stuur binnekort wel weer een mail -
16 Februari 2012 - 23:37
Jonathan:
Als je een studie hebt gedaan verdien je 1.000.000 pesos per maand en kan je wel de studie van je kind betalen ;)
Er zijn twee klassen in chile. Lage klasse (veel dikkertjes) en een relatief kleine hogere klasse waar de mensen wel slank zijn en gezond eten, studeren en goed verdienen... buuu wereld is oneerlijk -
17 Februari 2012 - 17:50
Suuske:
Lot, wat maak je weer veel mee zeg! En wat een snoezige trappetjes etc.! :) Leuk om weer te lezen! -
24 Februari 2012 - 17:54
Anniek Pacilly:
Heey Lotte,
Wat leuk om ook jouw verhaal te lezen! Klinkt goed. En ik heb op Fb f wat foto`s bekeken; ziet er goed uit! Moest je echt ijsklimmen voor die vulkaan?? Hoe hoog was-ie? Nog last gehad van hoogteziekte?
Dat is het enige dat wij nog niet hebben gedaan! Wel over gedacht, maar we zaten steeds in het verkeerde seizoen (minder mooi uitzicht enzo..) Heel miss nog in Midden-Amerika, maar ik neem aan dat daar geen sneeuw meer is ;)
Ik zal je laten weten hoe de San Blas zijn!
Veel plezier nog met reizen! (hoelang mag je nog??) En miss tot volgend jaar!? :D
Liefs