Wijn - Reisverslag uit Rosario, Argentinië van Lotte Heuff - WaarBenJij.nu Wijn - Reisverslag uit Rosario, Argentinië van Lotte Heuff - WaarBenJij.nu

Wijn

Door: Lotte

Blijf op de hoogte en volg Lotte

28 Februari 2012 | Argentinië, Rosario

Als ik aan Argentinie en eten denk, dan denk ik aan twee dingen: vlees en wijn. Vlees in grote hoeveelheden, van perfecte kwaliteit en het liefst op de BBQ (asado). HEERLIJK!!! Dat is wat argentijnen (en ik zou het ook niet vervelend vinden) het liefst iedere avond doen! En wijn... Wijn.. Hmmmmm, daar weten ze hier ook wel van! Even wat feitjes:

- De wijnbouwgebieden in Argentinië bevinden zich vooral in het westen van het land, op de oostelijke hellingen van de Andes, tussen 22° en 42° zuiderbreedte, over een lengte van 2400 kilometer.
- Met zo'n 210.000 hectare staat Argentinië op de vierde plaats van de grootste wijnlanden. De gemiddelde oogst bedraagt 10.000 kilogram per hectare.
- Het belangrijkste wijngebied bevindt zich in de provincie Mendoza. Deze regio kent driekwart van de Argentijnse wijngaarden. Het klimaat is er warm en droog, en men is zeer afhankelijk van irrigatie met smeltwater uit de Andes.
- Men kan in Argentinië momenteel vele druivensoorten vinden: veelal Europese druivenrassen uit Spanje, Italië en Frankrijk. Men vindt er onder andere malbec, sangiovese en tempranillo. Door het ontbreken van extreem hoge temperaturen op deze berghellingen hebben de druiven een zeer sterk aroma.
- De malbec druif levert in dit klimaat de beste wijn (droog en warm overdag, 's nachts koud). Malbec is ook de meest geteelde soort. Aangezien malbec een dikke schil heeft geeft de druif veel smaak en zijn de wijnen robuust. Argentijnse wijnen passen daarom ook goed bij de nationale eetgewoonten: veel vlees en pasta's.

Ik als wijnliefhebber, zijnde in Argentinie, kon dit gebied natuurlijk niet overslaan! Dus een fietsje gehuurd om de wijngaarden en bodega's eens van dichtbij te bekijken. En dat was zooo fijn! Beetje fietsen met het zonnetje op de rug, door het kleine dorpje langs prachtige straatjes met hoge bomen en langs de wijnvelden waar je de zoete geur van de druiven gewoon kon ruiken. Heerlijk! We hebben drie bodega's bezocht waar we in totaal 8 wijntjes hebben geproefd (en dat voelden we aan het einde toch wel een beetje...). De leukste vond ik zonder twijfel 'Trapiche'. Een erg mooie bodega met veel uitleg over hoe de wijn daar al jaren wordt gemaakt en een erg chique proeverij. We kregen een Chardonnay - Fond de Cave uit 2011. Heerlijk fris, lichtzoet, zomers wijntje. Een Cabernet-Franc - Fond de Cave uit 2009. Een roze-rood, fruitig ruikend wijntje met zoetige, niet te zware smaak en tenslotte nog een Merlot-Malbec - Iscay uit 2007. Een donkerrode, zware wijn. Allen ERG smaakvol! Ga ze maar eens zoeken in de Albert Heijn! I bet you like them! Heerlijk dagje, heerlijke wijnen!

Een paar foto's van Mendoza in het album van Argentinie gezet:

Dit is alles is inmiddels alweer zo'n twee weken geleden en als je reist, gebeurt er VEEL in twee weken. Na Mendoza zijn we nog in San Juan geweest, waar we echt prachtige natuur hebben gezien. De pre-andes en later ook nog een aantal 6000 meter toppen van de echte andes! Er waren uitgestrekte pampa's (zandvlakten), bergen en heuvels in wel 20 verschillende kleuren (van rood naar groen, naar geel, naar grijs, naar van alles, supermooi!) en prachtige valleien met hoge populieren tegen een achtergrond van bergen. Supermooi! De computers hier zijn niet zo snel, dus het uploaden van foto's blijft een actie waar je erg veel geduld voor moet hebben, maar ik zal proberen binnenkort wat voor jullie up te loaden van deze trip!

Tussendoor ook nog in Cordoba geweest alwaar we prof's zijn geworden in het drinken van mate (een drankje waar je echt NIET onderuit komt in Argentinie). Het is een soort thee gedronken door een metalen rietje. Het drinken heeft 100 regels en gewoontes. Iedereen doet het! In de bus, op de stoep, voor het huis, op de markt, in het hostel etc. Het is echt een sociale bezigheid. Je deelt je mate met anderen. De eerste keer dat je het drinkt is ronduit smerig, want je moet erg aan de smaak wennen. Het is een soort sterke, groene thee, maar het went en nu vind ik het zelfs lekker en heb ik mijn eigen mate en bombilla (zo heet het 'rietje'). Maar goed, ik dwaal af, wij hebben het geleerd van Carla, een meisje dat in Cordoba woont en waar wij een nachtje hebben geslapen. De originele, warme variant, maar ook een koude, verfrissende variant voor hete dagen. HEERLIJK!!!!

Nu dus in Rosario, morgen vertrekken we naar Buenos Aires! Ons rondje Argentinie is gewoon klaar! Al ruim 8 weken (55 dagen) onderweg! Pieter en Eef komen ons nu vergezellen en daar hebben we ook erg veel zin in! Ik ben erg benieuwd naar Paraguay en Brazilie waar we nu heen gaan! Weer heel anders dan Chili en Argentinie denk ik. Ik zal het jullie laten weten!

Liefs,

Lotte

• 28 Februari 2012 - 18:05

Eef:

Nog maar twee dagen werken! Ik kan echt niet wachten. En het lezen van jouw verhalen maakt dat ik nog meer zin heb. Tot vrijdag!!!!

• 28 Februari 2012 - 18:52

Ellen:

Veel vlees en wijn klinkt inderdaad als een perfecte combinatie. Ik denk dat ik daar ook gelukkig van zou worden :). Leuk om al die feitjes te lezen! Dat jullie het 'rondje' Argentinie er alweer bijna op hebben zitten zeg... Maar ook erg leuk om je op iets nieuws te verheugen! Veel plezier met jullie nieuwe (tijdelijke) reisgenoten.
    Ik mail je binnenkort even een studie-update. x

• 28 Februari 2012 - 18:54

Dea :

Graag een malbec voor mij heerlijk !!!die wijnen en leuk om te lezen dat je er zoveel van weet .
    En nog even dan zijn jullie met z'n vieren dag lief XXXX

• 28 Februari 2012 - 19:05

Fred:

hee nichtje, we zitten nu, na een fantastische reis naar Antartica op het vliegveld in Ushuaia opweg naar Buenos aires. wij vertrekken de 29e 's avonds weer naar holland

• 28 Februari 2012 - 19:57

Elke:

Ha lotjelief, heeeel aso dat ik nog niets van me heb laten horen, terwijl ik je wel heel erg volg en al je geweldige berichten lees en mooie foto's bekijk. Pff je maak me wel heel jaloers hoor. Gek idee dat je nu helemaal aan de andere kant van de wereld ben, is het een beetje wat je ervan verwacht hebt?! Hier in Nl gaat alles zijn gangetje. Ik ben zelf alleen op dit moment geteisterd door de griep dus kom maar snel door met meer verhalen, heb ik weer even wat te lezen!!! Lieve Lot, bliif onwijs genieten en hoop snel weer meer verhalen en foto's te zien!!! Xxxx Elke

• 28 Februari 2012 - 21:09

Marion Matthee:

Leuk om even toch ook een reactie te plaatsen. Interessant te lezen over de wijn (ook als wijnliefhebber) en van de mate. Veel noteren om te kijken waar je deze wijnsoorten in Nederland kan kopen.
    Uniek om ook even op 29 februari een berichtje te plaatsen. Komt uiteindelijk maar 1x in de 4 jaar voor.
    Als ik je foto´s zo bekijk heb je het erg naar je zin en geniet je met volle teugen. Zoals ook Guus Meeus zingt, Geniet met volle teugen, zulk een tijd komt niet terug !!!!!
    Ga lekker genieten van Buenos Aires en ik lees wel verder hoe je/jullie het daar hebben. (wij werken wel gewoon hier in Nederland!!) (Geintje!!)
    Veel liefs en groetjes , Marion (moeder van Geerte, (mocht je m´n naam niet herkennen )

• 29 Februari 2012 - 16:08

Lisette:

Hee Lot! Ik als wijn liefhebbester heb ook erg genoten van je verhaal over de wijn :-) De tijd gaat snel xx

• 29 Februari 2012 - 16:27

Geerte:

Lotte! Stuur die wijn maar per doos hierheen!! Ik ben voor de baan aangenomen!! Kus

• 05 Maart 2012 - 14:47

Gerda:

Een mooie ontmoeting in cafe Torontino in Buenos Aires! Geweldig dat dit lukte, dank je wel, veel kusjes en nog heel veel moois op reis. Ben je nog naar theater Colon geweest?
    We genieten van je verhalen en foto's.